Voorstelling reeds geweest

MARGJE WITTERMANS MET PIECE OF MY HEART

ZA 30 JAN '16 om 20.00u

MARGJE WITTERMANS met PIECE OF MY HEART

 

Hijgend van de adrenaline komt Janis van het podium. De laatste akkoorden van het concert trillen nog na..

 

Ze heeft alles gegeven, de liefde bedreven met 25.000 man. Backstage is ze opgefokt, dronken en verlegen en weet zichzelf geen houding te geven omdat de veiligheid van haar podium weg is…

 

Piece of my Heart is een rauwe muzikale voorstelling naar het leven van Janis Joplin. Een voorstelling over het volgen van je hart en je gevoel laten spreken in de taal van de Blues.

 

Over Janis Joplin

Joplins vader werkte bij Texaco Oilcompany en haar moeder was administrateur. Joplin bezocht in de vroege jaren zestig enkele universiteiten, maar studeerde nooit af. De muziek trok haar meer en dan met name de blues, rock-'n-roll en soul. Grote voorbeelden voor haar waren Odetta, Lead Belly, Bessie Smith en "big mamma" Thornton. In 1963 woonde Joplin enige tijd in San Francisco, maar ze keerde al snel terug naar Port Arthur. In 1966 vertrok Joplin opnieuw naar San Francisco op uitnodiging van de impresario van Big Brother and the Holding Company, Chet Helms. In het begin was de band niet succesvol, maar de grote doorbraak kwam met het optreden op het Monterey Pop Festival in 1967. Met het album dat daarna verscheen, Cheap Thrills, vestigde Joplin definitief haar naam als blueszangeres.

 

Janis: Margje Wittermans

Janis waakte s'nachts over mij toen ik twaalf jaar oud was. Een grote poster van haar optreden op Woodstock waarin ze gelukzalig in de microfoon schreeuwt, hing boven mijn bed. Toen al luisterde ik naar haar muziek alsof het mijn lust en mijn leven was. Ik voelde haar pijn, haar leed, haar hartstocht en haar liefde in de muziek. Ze schreeuwde het uit, alsof ze wist dat ze niet lang te schreeuwen had. Als een verlegen, lelijk eendje groeide ze op in Texas, waar ze toen haar zelf begeleidend op de gitaar al prachtig zong. Dat werd later rauw en ongelooflijk doordringend. De blanke negerin die de sound van The Blues begreep en die de snaar altijd loepzuiver wist te raken. Een meisje met weinig zelfvertrouwen, die gepest werd omdat ze 'anders' was, mondde uit in één van de grootste heldinnen van de jaren '60. Over haar wil ik een voorstelling maken. Ik wil haar verhaal vertellen. Ik wil haar muziek weer laten klinken. De jaren '60 weer in je aderen voelen en laten zien hoe belangrijk passie, hartstocht, liefde en muziek is. Maar ook hoe ontzettend mooi en treurig tegelijk de liefde en het succes kan zijn. Waar hartstocht, verslaving en succes toe kan leiden. Helemaal in deze tijd waarin het lijkt alsof we in de kunsten alleen maar concessies moeten doen. Nu wil ik haar verhaal vertellen. Geen concessies, volg je hart, pak de liefde vast als het voor je staat, wees vooral anders en leef je leven al wordt dat je dood.

 

Spel:                    Margje Wittermans

Tekst, regie:       Anny van Hoof

Techniek:            Chris Oelmeijer

Kostuum:            Annelies de Ridder

 

Entree: € 15,00 incl. pauzedrankje   

 

https://mail.google.com/mail/u/0/#label/SCL/14c31af2b3d9336a?projector=1

 

Fotografie:           Greetje Mulder, scene foto's Paul Hoes